از سفر به آمریکا تا دیپورت از امارات برای دفاع از نام خلیج فارس – خبرگزاری انکو | اخبار ایران و جهان
خبرگزاری انکو گروه جامعه؛ فاطمه عاطفی: پرداختن به زندگی و مسیر موفقیت آدم های بزرگ وظیفه هر نظام آموزشی برای رسیدن افراد جامعه به الگوی درست است. مهم ترین دلیل برای ضروری بودن لزوم داشتن اسوه و الگو برای حرکت در مسیر هدف یاری جستن تبعیت و رسیدن سریع تر به هدف است. این امر جز امور ثابت و همواره با ارزش برای انسان ها بوده است.
اینکه زنان در هر جامعه ای برای رسیدن به درجات موفقیت قطعاً مسیر سخت تری نسبت به مردان دارند در تمام جوامع موضوعی است که این جنسیت با آن دست و پنجه نرم می کند. این روزها واژه مرکب سقف شیشه ای برای حضور زنان در اجتماع واژه پرکاربردی می باشد.اینکه زنان فارغ از قوانین رسمی و مکتوب موانعی را بر سر راه پیشرفت و توسعه دارند مفهوم این واژه است. به طور کلی سقف شیشه ای برای زنان از هنجارها رفتارها و ذهنیت هایی سرچشمه می گیرد که موجب موانع نامرئی توسعه زنان در جامعه خواهد شد.
با این مقدمه شاید گفتگوی با بانویی که با همه این موانع دست و پنجه نرم کرده جذابیت دیگری داشته باشد. پروفسور مریم رزاقی آذر فوق تخصص غدد و متابولیسم کودکان (اندوکرینولوژی کودکان) و برترین پزشک غدد کودکان دنیا است. رزاقی آذر این افتخار را از میان یک هزار و ۲۰۰ پزشک غدد کودک از ۹۱ کشور دنیا که عضو انجمن پزشکان غدد بودند و با انتخاب انجمن جهانی پزشکان غدد دریافت کرد و نام ایران در شهر لاهه و کشور هلند بر سر زبان ها افتاد.
زندگی این بانوی دانشمند ایرانی درس زندگی دارد برای همه دختران جوان و برای همه آنها که فکر می کنند اگر ازدواج کنند یا زود ازدواج کنند و بچه دار شوند دیگر باید دور درس خواندن را خط بکشند.
برترین پزشک غدد کودکان جهان ۱۷ سالگی ازدواج کرده و با چهار بچه قد و نیم قد بدون وقفه درس خوانده و حالا مایه فخر ایران زمین است. هم در زن بودن هم در مادر بودن و هم در دفاع تمام قد از میهنش ایران. شرافت و میهن پرستی جامه دوخته و برازنده قامت این زن دانشمند ایرانی است.
با این بانوی دانشمند به گفتگو نشستیم که جزئیات آن به شرح ذیل است؛
زندگی شخصی و خانوادگی
خانم دکتر در رابطه با زندگی شخصی تان کمی برایمان تعریف کنید؟
من در سال ۱۳۲۸ در تهران به دنیا آمدم. حدوداً ۱۷ ساله بودم و در سنین دبیرستان در یک ازدواج سنتی با همسرم آشنا شدم و ازدواج کردم. پدر و مادر من در آن زمان معتقد بودند که ایرادی ندارد که دختر و پسری ازدواج کنند و بعد ادامه تحصیل بدهند. پس ما عقد رسمی کردیم. بعد من کنکور دادم و پزشکی دانشگاه تهران قبول شدم و در سال چهارم پزشکی با کمک پدر و مادرها آپارتمانی تهیه شد و ما زندگی مشترکمان را رسماً آغاز کردیم.
پزشکی را در دانشگاه تهران خواندم و سال ۱۳۴۶ فارغ التحصیل شدم. پایان دوران هفت ساله عمومی پزشکی مادر دو فرزند بودم و البته شاگرد برتر و دوم دانشکده.
بعد از گذراندن دوره عمومی برای تخصص آمریکا قبول شدم. در آن زمان همسرم به واسطه اینکه اقتصاد خوانده بودند در کشور مشغول کار بودند و شرایط خانوادگی و شرایط کاری همسرم اجازه نمی داد که برای گذراندن تخصص به آمریکا بروم. به همین سبب دوره تخصص غدد و متابولیسم کودکان را در دانشگاه تهران سپری کردم در سال ۱۳۵۷ با درجه تخصص از دانشگاه علوم پزشکی تهران مدرک عالیه خودم را دریافت کردم در سال ۱۳۶۲ به مقام دانشیاری و در سال ۱۳۷۲ به درجه استادی دست یافتم.
ساعت ۳ نیمه شب از نیویورک با من تماس گرفتند و تبریک گفتند
چه شد که به آمریکا سفر کردید؟
من در طی دوران پزشکی تحقیق های بسیاری در عرصه بیماری های غدد و متابولیسم بچه ها انجام دادم. سال ۱۳۶۲ یک کشف علمی مهم را با کمک خدا توانستم به ثبت برسانم. نخستین مورد بیماری نادر apparent mineralocrticoid excess را در کشور شناسایی کردم. این بیماری در آن دوران فقط در هفت مورد در جهان مشاهده شده بود که همه منجر به فوت بیماران شد و علت بیماری مشخص نبود. این بیمار فشار خون بسیار بالایی داشت و این سبب شده بود فلج شود و مدام به کما می رفت. بقیه اعضای خانواده هم یعنی خواهر و برادرش هم این مشکل را داشتند. با انجام دادن تحقیق های بسیار و با تماسی که با متخصصین در کشورهای مختلف دنیا من جمله آمریکا و آلمان گرفتم بواسطه اینکه در آن زمان آزمایشات ژنتیکی در ایران به درستی انجام نمی شد. موفق شدم نمونه DNA آن ها را برای انجام آزمایشات دقیق تر ارسال کنم و خدا را شکر ژن مسئول این بیماری را تشخیص دادم و به این صورت زمینه درمان این بیماری در جهان ایجاد شد.
خوب یادم هست که حدوداً ساعت ۳ نیمه شب از نیویورک با من تماس گرفتند و تبریک گفتند که این بیماری و نحوه درمان آن از سوی شما کشف شد.
به دنبال این کشف من دعوت شدم به دانشگاه کورنل بیمارستان نیویورک و من آنجا در کنار پروفسور ماریا نیو به تحقیقاتم ادامه دادم و پروفسور نیو بسیار اصرار داشتند من در آنجا در کشور آمریکا بمانم و با آنها همکاری کنم. اصرار زیادی از سمت دانشگاه و پروفسور نیو برای ماندن من در آمریکا صورت می گرفت و حتی پروفسور نیو روبروی من اشک می ریخت اما من اصرار کردم که باید به کشورم برگردم تا در کنار مردمم باشم.
البته این نکته را فراموش کردم بگویم که ما دیگر یک خانواده ۶ نفری بودیم یعنی بعد از تخصص من مادر یک دوقلو هم شدم و خانواده ما کامل تر شده بود. خدا را شاکرم هر چهار فرزندم در حال حاضر در زمینه های مختلف علمی و پزشکی مشغول به فعالیت در داخل کشور هستند. و با وجود امکان مهاجرت و شرایط خوبی که برایشان فراهم بود خدمت به مردم میهنم ایران را انتخاب کردند.
تدریس پزشکی
لطفاً در رابطه فعالیت هایتان بعد از بازگشت از آمریکا برایمان توضیح دهید؟
وقتی برگشتم بخش غدد اطفال و درمانگاه غدد را در بیمارستان حضرت علی اصغر افتتاح کردم و همین طور بخش غدد در اَنستیتو غدد متابولیسم را هم راه اندازی کردم. در واقع به هیچکس نه نمی گفتم از دانشگاه علوم پزشکی تهران دانشگاه تربیت مدرس دانشگاه بهزیستی و.. من در همه تدریس می کردم. در تمام کنگره های داخلی و خارجی شرکت می کردم و الحمدالله توانستم در طول این سال ها حدود ۸۵۰۰ دانشجو تربیت کنم و حدود ۱۷۱ مقاله به زبان انگلیسی نوشته ام که در ژورنال های معتبر علمی دنیا منتشر شده است.
در هیئت تحریریه چند مجله پزشکی عضو رسمی هستم. و توانستم از میان یک هزار و ۲۰۰ پزشک غدد کودک از ۹۱ کشور دنیا که عضو انجمن پزشکان غدد هستند به عنوان برترین پزشک دنیا در این تخصص برگزیده شوم. این انتخاب توسط انجمن جهانی پزشکان غدد انجام می شود و در سال ۱۳۹۴ به عنوان پزشک به یاد ماندنی در کشور عزیزم ایران برگزیده شدم.
حواشی مربوط به دفاع از نام خلیج فارس
خانم دکتر رزاقی آذر در کنفرانس علمی که در کشور امارات برگزار شد چه گذشت؟
من به عنوان یک پزشک فوق تخصص غدد و متابولیسم کودکان در کنفرانسی علمی در دبی که با اسپانسری شرکت های فرانسوی و چینی برگزار شد. دعوت شدم و قرار بود دو مقاله در مورد سن بلوغ ارائه کنم. قبل از اینکه من برای ارائه مقاله پشت تریبون بروم یکی از محققان اماراتی سخنرانی داشت ایشان چند بار در ارائه خود از عبارت “خلیج عربی” به جای خلیج فارس استفاده کرد. در صورتی که در سمینارهای دیگر همکاران عرب اکثراً از واژه “Gulf” استفاده می کردند اما در این همایش این پزشک عرب بارها از خلیج عرب برای ارائه مقاله خود استفاده کرد و من متوجه شدم یک وابستگی های سیاسی در این سمینار وجود دارد.
این موضوع بسیار باعث ناراحتی من شد. وقتی قرار شد برای سخنرانی اول حاضر شوم بعد از ارائه مقاله اول خودم در دفاع از نام خلیج فارس گفت: “ خلیج فارس همیشه خلیج فارس بوده هست و تا ابد هم خلیج فارس خواهد ماند.”
وقتی این جمله را گفتم بسیاری از حضار داخل سالن کنفرانس مرا تشویق کردند و جمله من مورد استقبال قرار گرفت اما مسئولان کنفرانس عصبانی شدند و گفتند که من یک کنفرانس علمی را تبدیل به یک موضوع و سخنرانی سیاسی کرده ام و باید عذرخواهی کنم.
من هم در پاسخ گفتم که سخنانم حقیقت و درست بوده است. من معذرت خواهی نمی کنم اما می توانم بگویم که من حرف سیاسی نزدم. بعد از سخنرانی پزشک فرانسوی من برای ارائه مقاله دومم به جایگاه دعوت شدم و قبل از شروع سخنرانی دوم وقتی برای ارائه مجدد پشت تریبون حاضر شدم اعلام کردم من قصد نداشتم یک کنفرانس علمی را درگیر مسائل سیاسی کنم و البته که من آغازگر این کار نبودم حرف من سیاسی نبود و همه ما باهم دوست هستیم اما آنچه گفتم یک واقعیت و حقیقت است. ناگهان تمام اعراب بلند شدند و سالن همایش را ترک کرده و میکروفن من را هم خاموش کردند و مسئولین سمینار وقت تنفس اعلام کردند. و دیگر اجازه ندادند که مقاله دوم خود را ارائه بدهم. آنها همچنین اعلام کردند که قصد دارند برای گفتن این جملات من را دستگیر کنند.
ما ۱۵ ایرانی بودیم که البته به غیر از اعراب از کشورهای چون کره چین فرانسه و دانمارک هم در کنفرانس حضور داشتند. در زمان تنفس همکاران من قصد داشتند نقشه خلیج فارس را به آنان نشان دهند اما آنها حاضر نشدند حتی با ما صحبت کنند درنتیجه سخنرانی من را لغو کردند.
من به همراه سایر محققان ایرانی حاضر در کنفرانس به هتل بازگشتیم و دیگر برای صرف ناهار به سالن همایش نرفتیم. اما بعد از بازگشت به هتل متوجه شدم که امکان ورود به اتاق خودم را ندارم. مسئول هتل به من گفت در لابی هتل یک مأمور پلیس منتظر من است و من آنجا با پلیس امارات مواجه شدم. پلیس از من خواست که اعتراف نامه ای مبنی بر اینکه در کنفرانس دچار خطا شدم امضا کنم. به او گفتم این کار را انجام نمی دهم و من فقط حقیقت را گفتم و از این کار امتناع کردم. مأمور پلیس گفت که اگر اعتراف نامه را امضا نکنم باید امارات را ترک کنم و دیگر حق ترانزیت از امارات را نخواهم داشت.
من هم گفتم که اتفاقاً من خوشحال می شوم به کشورم بازگردم و در ایران کارهای بسیاری دارم و باید هر چه سریع تر به کشور خودم بازگردم و دیگر لزومی ندارد برای ترانزیت به امارت بیایم و حتماً از کشورهای دیگر برای ترانزیت استفاده می کنم و بعد هم ادامه دادم که قصد ندارم از نام خلیج فارس عذرخواهی کنم که این حق و حقیقت روشن است. با این حال متوجه شدم که پلیس قصد دارد از من اعتراف بگیرد تا بتواند قانونا علیه من اقدام کند. بنابراین متنی را نوشتم که در آن به دفاع از نام خلیج فارس پرداختم و اشاره کردم من یک پروفسور ایرانی هستم با ۳۵ سال سابقه که کشور امارات برای شرکت در یک کنفرانس علمی از من دعوت کرده است و به جای اینکه از من استقبال و میزبانی درستی داشته باشد مرا به علت دفاع از کشورم در مقابل یک گفته غلط و نادرست مورد اذیت قرار داده است.
بعد از صحبت های من پلیس جوان با بی ادبی و بی احترامی با من رفتار کرد اما من به او گفتم من به پلیس احترام می گذارم و شما به مردم کمک می کنید و من جای مادر شما هستم. پلیس جوان بعد از جملات من فوراً رفتارش عوض شد و گفت رئیس من خیلی از داستان به وجود آمده عصبانی است و من تمام تلاشم را می کنم که این موضوع به خوبی تمام شود.
فردای آن روز هیچکس به سمینار نرفت و بعد از تحویل اتاق به فرودگاه رفتیم. داخل هواپیما هم ۲ نفر در لحظات آخر دنبال من می گشتند و کارت پروازم را نگاه کردند و رفتند. که مثلاً خوف و ترس ایجاد کنند.
این همایش برای یک کمپانی فرانسوی بود وگرنه مرسوم نیست از سفارت در همایش های علمی شرکت کنند هنگامی که به ایران بازگشتم این داستان بوسیله همکاران و اطرافیان وارد فضای مجازی شد و بسیار مورد استقبال عجیب مردم قرار گرفتم و همچنین مسئولین آن زمان از بنده تشکر کردند. علاوه بر آنان در دانشگاه شورای عالی نظام پزشکی سازمان بسیج پزشکان و انجمن کودکان ایران نیز از من تقدیر شد. از طرفی دیگر مردم کشور نیز احساس همدردی و سپاس خود را برای من فرستادند و این برای من بسیار ارزشمند بود.
در میان آن داستان ها به اندازه یک ذره ترس و استرس و پشیمانی در وجودم به وجود نیامد و حتی به قدری آرامش داشتم که همکارانم تعجب می کردند و دائم حالم را جویا می شدند. خلیج فارس برای ما ایرانی ها یک هویت ملی ست و خلیج فارس خلیج فارس است و کسی نباید به خود این حق و جرأت را بدهد که نامش را تغییر دهد.
توصیه هایی به دانشجویان پزشکی
به عنوان یک فوق تخصص غدد و متابولیسم کودکان برای دانشجویان پزشکی چه توصیه هایی دارید؟
من بارها در تمام دانشگاه ها و مراسم هایی که با دانشجویان پزشکی برگزار شده گفته ام که همیشه کسب علم کنند و به دانسته های قبلی خود متکی نباشند. در کار مداوای بیماران خدا را یاد کنند و بدانند که این خداوند است که شفا می دهد.در کار خود به دنبال دانش روز باشند و همواره مطالعه کنند.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "از سفر به آمریکا تا دیپورت از امارات برای دفاع از نام خلیج فارس – خبرگزاری انکو | اخبار ایران و جهان" هستید؟ با کلیک بر روی خانواده، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "از سفر به آمریکا تا دیپورت از امارات برای دفاع از نام خلیج فارس – خبرگزاری انکو | اخبار ایران و جهان"، کلیک کنید.