توقف توزیع شیر رایگان در مدارس و درخواست از سازمان برنامه و بودجه
رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی ضمن اشاره به جزییات تصویب سند امنیت غذایی و تغذیه در عین حال گفت: توزیع شیر رایگان در مدارس متوقف شده و از سازمان برنامه و بودجه می خواهیم اعتبار مورد نیاز توزیع شیر رایگان در مدارس را تامین کند.
به گزارش انکو دکتر محمداسماعیل مطلق در «همایش ملی امنیت غذایی با رویکرد پدافند غیرعامل» که صبح امروز ۲۴ انکو ماه در دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد اظهار کرد: امنیت غذایی از مسائل مهم کشور محسوب می شود به نحوی که در «بند ۶ سیاست های کلی سلامت» و «بند ۷ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی» و «سیاست های کلی جمعیت» به موضوع امنیت غذایی تاکید شده است.
وی در تشریح «امنیت غذایی» گفت: امنیت غذایی به معنای دسترسی همیشگی اقتصادی و فیزیکی تمام مردم به غذای کافی سالم و مقوی با مطلوبیت اجتماعی و فرهنگی و بهره مندی تمام سلول های بدن از مواد مقوی و کافی برای دستیابی به زندگی سالم و فعال است.
رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی گفت: تحقق تامین پایدار غذای سالم اقتدار غذایی ارتقای سلامت تمام آحاد جامعه و افزایش امید به زندگی مستلزم «فراهم کردن غذا و بذر غذایی» «کاشت» و «تولید» «تامین غذا» و «دسترسی فیزیکی» «تامین سلامت بدن» و «بهره مندی سلولی از مواد غذایی» است.
وی ادامه داد: اگر به ارتقای سواد سلامت تغذیه ای مردم توجه کنیم می توانیم برای مولفه های «اقتدار غذایی» «ارتقا سلامت جامعه» و «افزایش امید به زندگی» برنامه ریزی کنیم.
مطلق با بیان اینکه امید به زندگی در کشور افزایش یافته توضیح داد: روزهای نخست انقلاب اسلامی میزان امید به زندگی در زنان و مردان به ترتیب ۵۴ و ۵۶ سال بود و این در حالی است که میزان امید به زندگی اکنون در میان زنان و مردان کشورمان به ترتیب به ۷۸ و ۷۵ سال رسیده است.
رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی با بیان اینکه برخی مسائل می توانند امنیت غذایی را تحت تاثیر قرار دهند گفت: «شوک های اقتصادی» و «تغییرات اقلیمی» می توانند امنیت غذایی را تحت تاثیر قرار دهند. جهان با پدیده تغییرات اقلیمی مواجه است و تغییرات اقلیمی بر آب هوا و غذا تاثیرات عمده دارد. سیل فرونشست زمین و بسیاری از موارد دیگر به دلیل تغییرات اقلمی است.
وی ادامه داد: شوک های اقتصادی به دلیل بروز بیماری های نوپدید مانند آنچه در دوران پاندمی کووید۱۹ تجربه کردیم نیز سبب از دست دادن شغل می شود. این بیماری ها سبب افزایش قیمت موادغذایی و کاهش دسترسی به موادغذایی می شوند.
مطلق درباره دیگر مسائل اثرگذار بر امنیت غذایی گفت: «تحریم نهاده های کشاورزی» «ضایعات و تلفات کل زنجیره غذا» «ناسالم بودن غذا» «آلاینده های آب خاک و هوا» مباقیمانده سموم دفع آفات» «کودهای شیمیایی» و موارد دیگر از چالش های امنیت غذایی به حساب می آیند.
رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی ادامه داد: آلودگی های عمقی مربوط به زنجیره تامین غذا که می تواند پیامدهای ژئوپولتیک و ویرانگر داشته باشد. همچنین برخی عوامل بیولوژیکی به ویژه عوامل باکتریایی می توانند به صورت تعمدی برای تحت تاثیر قرار دادن امنیت غذایی استفاده شوند. همچنین تهدیدهای غذایی جنگ غذا و تروریست کشاورزی بر امنیت غذایی اثرگذار است.
وی با اشاره به برگزاری شانزدهمین جلسه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی گفت: مرحوم ابراهیم رئیسی به هفت سند در ارتباط با امنیت غذایی در شانزدهمین جلسه شورای عالی سلامت اشاره کرد. هر کدام از سازمان ها و نهادهای کشور بر اساس هفت سند ارائه شده مسئولیتی برعهده داشتند. یک سند مربوط به شورای عالی انقلاب فرهنگی ۲ سند مربوط به وزارت بهداشت (معاونت بهداشت و سازمان غذا و دارو هر کدام یک سند) یک سند مربوط به شورای امنیت ملی یک سند مربوط به وزارت کشاورزی یک سند مربوط به وزارت علوم یک سند به محیط زیست و یک سند مربوط به معاونت علمی بود.
مطلق گفت: مرحوم رئیسی بر این باور بود که این سندهای هفتگانه باید تک شده و در قالب یک سند ارائه شود. اساتید تغذیه در جهت تجمیع سندهای هفتگانه گام برداشتند و سند «امنیت غذایی تغذیه» را برای سال های ۱۴۰۲ تا ۱۴۱۱ تدوین کردند. پیش از تصویب این سند سندی در ارتباط با امنیت غذایی در شورای عالی سلامت مطرح شده بود اما به تصویب نرسید.
رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی درباره ساختار شورای عالی سلامت کشور گفت: معاون رییس جمهور ۷ وزیر و ۱۰ دستگاه و نهاد کمیته امداد امام خمینی و تعدادی از نمایندگان مجلس در شورای عالی سلامت حضور دارند.
وی درباره ضرورت امنیت غذایی خاطرنشان کرد: امنیت غذایی زیربنای امنیت اقتصادی اجتماعی فرهنگی و سیاسی است و از حلقه های مهم امنیت کشور است. نتایج مطالعات بیانگر این است که امنیت غذایی بر هزینه های بهداشت و درمان نیز اثرگذار است.
رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی افزود: میزان هزینه های بهداشت و درمان کشورهایی که با «ناامنی غذایی خفیف» مواجه هستند ۱۹ درصد است. همچنین میزان هزینه های درمانی و بهداشتی در کشورهایی که با «ناامنی غذایی متوسط» و «ناامنی غذایی شدید» مواجه هستند به ترتیب ۳۲ و ۷۶ درصد است.
وی درباره دیگر مخاطرات ناامنی غذایی گفت: کشورهایی که ناامنی غذایی دارند با خطر بیماری های غیرواگیر مانند دیابت و بیماری های قلبی عروقی سوتغذیه و احتمال افزایش مرگ ومیر زنان سالمندان و کودکان مواجه هستند.
مطلق ادامه داد: ناامنی غذایی منجر به کاهش توانمندی های ذهنی و جسمی می شود و روند توسعه کشورها را به مخاطره می اندازد. تحریم های غذایی تغییرات اقلیمی و همه گیری بیماری ها می توانند خطر ناامنی غذایی و سوءتغذیه را افزایش دهند.
مطلق با اشاره به تصویب سند امنیت غذایی و تغذیه توضیح داد: سند امنیت غذایی و تغذیه با حضور تمام اعضای شورای عالی سلامت به تصویب رسیده است. براساس سند امنیت غذایی و تغذیه ۶ کمیسیون «سلامت و تغذیه» به ریاست وزیر بهداشت؛ «پایداری غذا» به ریاست وزیر جهاد کشاورزی؛ «کمیسیون دسترسی اقتصادی» به ریاست وزیر رفاه؛ «استاندارد» به ریاست رئیس سازمان ملی استاندارد؛ «دفاعی و امنیتی» به ریاست سازمان پدافند غیرعامل و «کمیسیون علمی فرهنگی» به ریاست دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل شده است.
وی با بیان اینکه سند ملی امنیت غذایی و تغذیه ۲۲۵ راهبرد دارد خاطرنشان کرد: بر اساس سند ملی امنیت غذایی برخی اقدامات در حوزه پدافند غیرعامل در ارتباط با امنیت غذایی می بایست از سال ۱۴۰۱ اجرا شود و موانع برطرف شود تا آحاد مردم از نتایج آن برخوردار شوند. «حمایت و ترویج پژوهش برای دستیابی به دانش و فناوری های نوین برای کنترل و مقابله هوشمندانه با تهدیدات تروریستی غذایی و بیولوژیک» «جلوگیری از آسیب های احتمالی از توان باروری و سلامت جامعه ناشی از مواد غذایی مشکوک و آلوده مانند مواد غذایی وارداتی و تراریخته عوامل پرتویی و شیمیایی» «واکنش سریع هوشمند فعال هماهنگ و به هنگام در مقابل تهدیدات دشمن در کل زنجیره تامین» «افزایش توان قدرت تشخیص ویروسی و غذایی در مرزهای ورودی کشور» «شناسایی حوزه های متاثر از تحریم در حوزه امنیت غذایی و اقدامات لازم برای خنثی سازی» «ایجاد آمادگی برای اقدامات پیشگیرانه پیش کنش گرایانه در برابر تحریم و تهدیدات حوزه غذا» «سناریو سازی و شبیه سازی تهدیدات حوزه غذا و تهیه پاسخ سریع به آنها» «توسعه اصول و اقدامات پدافند غیرعامل غذایی در زیرساخت های حوزه غذا در برابر تهدیدات و آسیب های احتمالی و جلوگیری از ورود گونه های مهاجم به کشور» و«دستیابی به امکانات تشخیص قرنطینه ای منطبق بر اصول نوین پدافند غیرعامل و هم سطح با تجهیزات و فناوری های صنایع غذایی» جزو برنامه هایی هستند که در سند ملی امنیت غذایی و تغذیه آمده است.
رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی با اشاره به حقوق انسان ها گفت: دسترسی به غذای سالم و کامل که حیات انسان ها را به خطر نیندازد حق اساسی تمام انسان ها محسوب می شود. برخورداری از غذای سالم از مزرعه تا سفره مستلزم اقدامات پدافندی غیرعامل است.
وی با اشاره به اجرای برنامه نان کامل و توزیع شیر رایگان در مدارس توضیح داد: ۳ برنامه «نان کامل» «توزیع شیر رایگان در مدارس» و «طرح کالابرگ الکترونیک» در راستای امنیت غذایی کشور اجرا شده اند. امیدواریم که این برنامه ها ادامه داشته باشد؛ در حال حاضر توزیع شیر رایگان در مدارس متوقف شده و از سازمان برنامه و بودجه می خواهیم اعتبار مورد نیاز توزیع شیر رایگان در مدارس را تامین کند.
مطلق گفت: ۶۲ هزار مدرسه در سال گذشته از توزیع شیر رایگان برخوردار بودند و سازمان تامین اجتماعی با تامین منابع از محل های دیگر می تواند منابع اعتباری مورد نیاز برای توزیع شیر در مدارس را فراهم کند. دانش آموزان ۶۲هزار مدرسه طی دو نوبت در هر هفته شیر رایگان دریافت می کردند و نتایج این طرح بیانگر این است که توزیع شیر رایگان بر سلامت آنها مثل چاقی و سوءتغذیه اثرگذار است. اعتبار مورد نیاز برای توزیع شیر مدارس در سال آینده در بودجه لحاظ شد اما در سال جاری بودجه ای برای این طرح در نظر گرفته نشده است.
پایان خبر انکو
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "توقف توزیع شیر رایگان در مدارس و درخواست از سازمان برنامه و بودجه" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "توقف توزیع شیر رایگان در مدارس و درخواست از سازمان برنامه و بودجه"، کلیک کنید.