۲۲ هزار خودروی وارداتی کجاست؟

۲۲ هزار خودروی وارداتی کجاست؟
آفتاب نیوز :

در نیمه نخست سال جاری اگر چه واردات خودرو نسبت به سال گذشته از سرعت نسبی برخوردار بود با این حال سیاست های یک بام و دو هوای دولت باز هم مانع از تنظیم بازار به واسطه وارداتی ها شد. طبق آخرین آمار های ارائه شده از سوی گمرک تعداد کل خودرو های سواری ترخیص قطعی در شش ماه اول سال جاری ۲۲هزار و ۲۶۴ دستگاه بوده است. ارزش این تعداد خودرو ۴۳۸ میلیون و ۶۶۸هزار دلار بوده این در شرایطی است که ارزش خودرو های وارداتی در سال گذشته ۳۶میلیون و ۵۶۵هزار دلار برای هزار و ۷۳۶ دستگاه خودرو بوده است. در ۶ماه نخست نیز شرکت های معین‏‏‏ خودرو ایرانیان با واردات پنج‏‏‏ هزار و ۶۵۰دستگاهی سایپا با واردات پنج‏‏‏ هزار و ۴۴۵ دستگاهی بهمن‏‏‏ موتور با واردات هزار و ۶۵۰دستگاهی و کرمان‏‏‏ موتور با واردات هزار و ۵۲۴دستگاهی چهار واردکننده اصلی خودروی سواری بوده‏‏‏ اند.

با توجه به اعلام چهار شرکت اصلی وارد کننده خودرو می توان حدس زد که چه خودرو هایی بیشترین سهم را در واردات خارجی ها داشته اند و بیشترین ارز واردات را به خود اختصاص داده اند.

شرکت معین خودرو که طبق آمار های ارائه شده از سوی گمرک بیشترین سهم واردات و ارز خارجی ها را به خود اختصاص داده طیف وسیعی از خودرو های مجاز خارجی را به کشور وارد می کند. در حال حاضر محموله های این شرکت شامل تویوتا کرولا در دو نسخه بنزینی و هیبریدی لوین بنزینی و هیبریدی هوندا وزل هوندا E-NS ۱ و آئودی Q ۵ E-Tron است. بیشتر خودرو های وارداتی این شرکت تویوتاست.

همان طور که گمرک اعلام کرده این شرکت با واردات پنج هزار و ۶۵۰دستگاهی خودرو بزرگ ترین وارد کننده محصولات خارجی به کشور است.

اما دومین وارد کننده دومین تولیدکننده بزرگ خودرو در ایران است که چندی پیش مدیرعامل آن در مجمع عمومی سالانه این شرکت اعلام کرد که سایپا سود مناسبی از واردات خودرو به کشور ثبت کرده است. حالا سوال این است که این شرکت چه خودرو هایی را وارد کرده است؟

آنچه مشخص است سهم خودروسازان بزرگ یعنی ایران خودرو سایپا و پارس خودرو از واردات مدل های چینی به چهار برند دانگ فنگ (ایران خودرو) چانگان و سینوگلد (سایپا) و زوتی (پارس خودرو) محدود شده است. در واقع خودروسازان بزرگ برای واردات سراغ شرکت هایی رفته اند که پیش تر با آن ها در حوزه مونتاژ همکاری داشتند؛ بنابراین خودروسازان بزرگ فعلا به واردات برند های غیر چینی روی نیاورده اند که یکی از دلایل آن ممنوعیت واردات برند های فرانسوی است.

بدین ترتیب دومین شرکت بزرگ وارد کننده کشور فعلا چانگان و سینوگلد و زوتی وارد می کند. پیش از این عنوان شده بود که سایپا خودروی کیاسراتو را نیز در لیست وارداتی خود دارد که عملا چنین اتفاقی رخ نداد و این شرکت واردات چینی ها را همچنان در دستور کار دارد.

هر چند که بسیاری از ثبت نام کنندگان این خودرو به دلیل تاخیر در تحویل چانگان های وارداتی از این شرکت گلایه کرده اند.

اما سومین شرکتی که در لیست بزرگ ترین وارد کنندگان خودرو به کشور قرار دارد بهمن موتور با واردات یک هزار و ۶۵۰دستگاهی خودرو های خارجی است. همان طور که ملاحظه می شود سهمیه ارزی و تعداد خودرو های وارداتی شرکت های معین خودرو ایرانیان با واردات ۵ هزار و ۶۵۰ دستگاه و سایپا با واردات ۵ هزار و ۴۴۵دستگاه با سومین شرکت وارد کننده خودرو یعنی بهمن که یک هزار و ۶۵۰ دستگاه وارد کشور کرده بسیار زیاد است. این شرکت نیز محصولات متنوعی را در ۶ماهه سال جاری وارد کشور کرده است.

در سال ۱۴۰۲ گروه بهمن با ثبت برند BM Cars به واردات خودرو هایی از برند های ام جی هاوال هونگچی و بستیون پرداخت محصولات سانگ یانگ نیز توسط بی ام کارز گروه بهمن وارد شده است. همچنین شنیده می شود که بهمن مذاکراتی با بی وای دی برای واردات محصولات این شرکت انجام داده است.

اما چهارمین شرکت وارداتی در لیست گمرک کرمان موتور است با واردات یک هزار و ۵۲۴دستگاهی خودرو. این شرکت نیز بیشتر محصولاتی از هیوندایی و کی ام سی وارد کشور می کند. آنچه مشخص است محصولات وارداتی در نیمه نخست سال جاری از تنوع نسبی برخوردار بوده این در شرایطی است که به نظر می رسد خودرو های چینی دست بالا را در واردات داشته اند. بر این اساس اما خودرو های اروپایی درصد کمتری از واردات را به خود اختصاص داده اند به طوری که در ۶ ماهه سال جاری در لیست برند های اروپایی صادرکننده خودرو به ایران نام فیات فولکس واگن اشکودا و آئودی به چشم می خورد. فولکس و آئودی خودروی برقی به ایران صادر کرده اند که اولی به ماموت خودرو مربوط می شود و دومی را هم نادین خودرو وارد می کند. همچنین فیات نیز توسط شرکتی به نام پارسیان موتور وارد کشور می شود و واردات اشکودا هم بر عهده پارس ساتر هوشمند است.

مسیر وارداتی ها بعد از ترخیص از گمرک

با وجود ترخیص ۲۲هزار و ۲۶۴ دستگاه خودروی خارجی در ۶ماه ابتدایی سال جاری به تصدیق بسیاری از شهروندان این خودرو ها چندان در معابر عمومی بزرگراهی یا جاده ها حضور ندارند؛ بنابراین این سوال مطرح است که مقصد خودرو های وارداتی ترخیص شده از گمرکات کجاست و چرا در معابر عمومی یا خیابان ها دیده نمی شوند؟

اینکه چرا این محصولات به جای تردد در معابر و بزرگراه ها در نمایشگاه های خودرو های خارجی ها پارک شده یا پلتفرم ها و سایت های خرید و فروش آن ها را به وفور نمایش می دهند سوالی است که پاسخ آن را باید در عملکرد سیاستگذار یافت.

اسفند ۱۴۰۱ وزارت صمت با ثبت نام ۳۳هزار متقاضی خودرو تمام محصولات وارداتی را همچون خودرو های داخلی پیش فروش کرد. عنوان می شود که بسیاری از خریداران خارجی ها واسطه گران نمایشگاه داران و در مواردی خود واردکنندگان بوده اند. حالا این سه دسته بازار انحصاری محصولات خارجی را به دست گرفته اند به طوری که هم آن ها را نمایش می دهند و هم قیمت گذاری می کنند. قیمت هایی که با فاصله از قیمت جهانی آن ها به فروش می رسد.

به این ترتیب با رویه ای که در ورود خودرو های خارجی پیش گرفته شده مسیر نهایی خودرو های وارداتی مسیر تنظیم گری نیست. همان طور که عنوان شد بسیاری از نمایشگاه های خودرو های خارجی که بیشتر در دو خیابان مطهری و بهشتی تهران واقع شده اند مملو از محصولات متعلق به سال ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ است.

این موضوع نشان دهنده این است که متقاضیان خودرو های وارداتی که در اسفندماه سال ۱۴۰۱ با دپو کردن ۵۰۰میلیون تومان پول در حساب های خود اقدام به ثبت نام وارداتی ها کردند بیشتر قصدی برای استفاده شخصی نداشتند و به قصد سودآوری از شرایطی که دولت مهیا کرده بود در سامانه فروش یکپارچه اقدام به ثبت نام خودرو کردند. این موضوع نشان دهنده این است که دولت نه با هدف تنظیم بازار خودرو بلکه تنها با هدف سودآوری برای عده ای خاص و ایجاد فضای رانتی اقدام به لغو توقف واردات خودرو به کشور کرد.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "۲۲ هزار خودروی وارداتی کجاست؟" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "۲۲ هزار خودروی وارداتی کجاست؟"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه